Autumn Maple – The Bruery

P1140535

Het is weer eens Halloween geweest, een Amerikaanse traditie die hier ook aan populariteit blijft winnen. Gewoonlijk word je dan overladen met versierde pompoenen, pompoentaart, pompoensoep en andere gerechten, om nog maar te zwijgen van die kleine ettertjes die om de haverklap aan je deurbel hangen en dit om een handvol snoep. Nu ja, zo lang ze maar niet om mijn bier bedelen….. In de States komt er dan ook altijd een overvloed aan Halloween themed beers op de markt, lees: pompoenbier.

P1140538

Deze kleinschalige brouwerij, The Bruery, uit het zonnige Californië pakt het iets anders aan en brouwt een bier met toevoeging van Yams, hier beter gekend als zoete aardappel. Ja, ja, u heeft goed gelezen. Het is inderdaad niet iets dat we hier gewend zijn.

De yams worden aan de mash(het beslag van mout en water) toegevoegd en zorgen voor een 10% van de vergistbare suikers. Nadien wordt nog ahornsiroop, molassesiroop, kaneel, nootmuskaat, vanillestokken en gember toegevoegd en hun in eigen huis opgewerkte gist. De ingrediëntenlijst op zich is al indrukwekkend.

And now for some beer;

Oog: Aards bruin,oranje en gesluierd. Een crèmekleurige dunne kraag met een superfijne minimale pareling in het glas.

Neus: Een heel speciale neus, heel kruidig en vegetaal met een stevige zoete toets. De geur doet mij effectief denken aan een bos tijdens de herfst, de geur van rottende natte bladeren springt mij spontaan te binnen en dit op een goede manier! Ik word er bijna poëtisch van, dit is herfst in een fles. Zonder dat er ook maar iets van pompen in zit moet ik er wel aan denken, ik vermoed dat de zoete weëe geur van de Yams dicht tegen pompoen aan ligt. Een ongewone geur maar daarom niet slecht al zal niet iedereen deze apprecieren.

P1140534

Smaak: Licht fruitig maar voornamelijk zoet(kandijsuiker) en kruidig(nootmuskaat, peper), je proeft wat rozijnen, pruimen en licht kaneel/vanille. Vol mondgevoel, redelijk plakkerig suikergevoel. Caramel achtergrond en een vegetale zoete smaak als van pompoen. Ietwat pittig op de tong door de bubbels maar ook een zekere ‘pikante’ pittigheid. Weinig bitter, licht geoxideerd. De alcohol heeft een stevig verwarmend effect. Vraagt wel wat aandacht omdat hij zo ongewoon is, zoals weinig(geen enkele?) andere bieren die ik geproefd heb. Je zoekt naar referentiepunten maar vindt er niet onmiddelijk.

Etiket: Het is duidelijk, deze brouwerij heeft oog voor stijl. Een mooi etiket in herfstkleuren verwijzend naar het feit dat dit een herfstbier is. Ook de gesneden vorm van het etiket geeft het een zekere standing en draagt bij aan het imago van dit bier/deze brouwerij. Info over het bier is eerder beperkt, op de site vind je meer info.

P1140533

ABV: 10%

IBU: 25

EBC: +/- 30

Fles: 75cl. champagne fles

Ik vind dit zeker een lekker bier maar heel apart, moeilijk te plaatsen vermits ik niet echt referentiepunten heb. Dit bier heeft een smakenpallet dat ik nog niet veel heb geproefd. Nu, 1 fles van 75cl. was wel meer dan genoeg hoor. Dit is duidelijk geen doordrinker, eerder een sipper.

Zoek je een bier bij allerhande pompoenbereidingen dat is dit je ding.

Cheers

Kev – BelgianBeerGeek

3 gedachten over “Autumn Maple – The Bruery

    1. Dang, that’s right! Pumpkin pie is for thanksgiving. But the pumpkin beer is for halloween right?? 😉
      No, I managed to find this in a webshop from France, saveurs&bieres.They had 2 offerings from The Bruery, this one and the Saison La rue. Both around 25$ a bottle, reasonable….

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s