Viven Imperial IPA – Viven

P1140358

Viven is een bierfirma waarvan de bieren gebrouwen worden door de proefbrouwerij in Lochristi.

De oorsprong van Viven is te zoeken in 1999 wanneer Willy De Lobel onder de naam Kapel van Viven en Klooster van Viven een blond en een bruin bier ontwikkelt en laat brouwen. Later komt deze bierfirma in handen van een drankenhandel die het gamma moderniseert en uitbreidt met enkele buitenlandse bierstijlen.

Deze op Amerikaanse leest geschoeide Imperial IPA is daar een van.

De omschrijving Imperial IPA is een beetje een moeilijk en dan zeker de term Imperial. Een double IPA zou volgens onofficiele regels 100% meer hop en 50% meer mout moeten bevatten dan een standaard IPA. Een Imperial IPA zou dan 200% meer hop en 100% meer mout moeten bevatten doch lopen deze benamingen wel eens door elkaar. Alleszins mag je je bij deze stijlen verwachten aan stevige bieren met heel uitgepsroken smaak- en aroma- profielen en altijd hoog in alcohol.

P1140359

Oog: Amber oranje met een stevige crèmekleurige mousse, schuim is grof van structuur en mooi plakkerig tegen het glas. Heel fijne pareling in het glas.

Neus: Fruitig aroma van pompelmoes en wat perzik met een stevige zweem caramel in de neus. De geur heeft ook een frisse harsigheid als van een dennenbos. Mooi aromatisch gehopt, niet overdadig.

P1140357

Mond: Goed gemout, lichtjes gerookte smaak. Een harsige medium bitterheid en nabitterheid die goed aanhoudt, caramel tussenin voor wat zoetigheid. Het bier is fruitig doch niet uitgesproken fruitig en eerder droog bitter. Wel wat kenmerken van bittere zeste van pompelmoes, citrus en wit steenfruit.

Etiket: Waarom moet ik aan cowboys en indianen denken bij het zien van dit etiket?? Etiket doet antiek aan en bevat weinig info over het bier zelf. Ingrediënten?? Design niet echt geslaagd. Ook dat het hier een bierfirma betreft en geen echte brouwer staat niet vermeld. Het etiket vermeldt zelf brouwerij van Viven doch wordt alles gebrouwen bij de Proefbrouwerij. Op de webstek van Viven vind je dan wel weer meer info.

P1140360

ABV: 7%

Fles: 33cl. apo

Gehopt met Simcoe en Tomahawk maakt dit een lekker IPA; aromatisch en bitter.

Simcoe hop is een dubbeldoel hop, brengt zowel bitterheid als aroma’s aan en Tomahawk is een bitterhop met een hoog alphazuur gehalte die de bitterheid nog meer accentueert.

Een heel lekkere IPA van deze bierfirma, zijn licht fruitig en niet te overdadige hopprofiel laten je toe van er meer dan 1 van te drinken. Heb recent ook nog hun Porter kunnen proeven en deze is ook een aanrader;  sterk bitter, gerookt met stevige toetsen van leder. Voor de liefhebbers!

Cheers

Kev – BelgianBeerGeek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s