Prearis Grand Cru Cognac Barrel Aged – Vliegende Paard Brouwers

P1140523

Een project van de Vliegende Paard Brouwers om hun reeds lekkere Quadrupel op hout te lageren. Deze werd op Rémy Martin Cognac vaten gelagerd. Dit gebeurde gedurende een klein jaar op ‘natte’ vaten dus de Cognac is meestal nog heel aanwezig in het vat.

Deze versie met een beperkte oplage van 2425 flessen zou normaal ieder jaar moeten uitkomen mogelijk met nog enkele andere barrel aged versies. Deze is alvast een topper en belooft een hard-to-find bier te worden.

P1140522

Oog: Diep kastanjebruin met een rijke,dikke, crèmekleurige mousse die goed blijft hangen en kleverig is aan het glas. Weinig activiteit in het glas.

Neus: Wat een geur! Ik krijg een lekker vanilleachtig chocoladearoma in de neus, ook donkere mout en kandijsuiker. Een geur van nat hout, heel aards. De alcohol komt er mooi door en geeft een licht zoete Cognac geur af doorspekt met wat fruitigheid als van kleine rode pruimen. Vineus.

P1140526

Smaak: Rijk en complex. Een heel romig en vol mondgevoel maakt dit bier aangenaam drinkbaar. Ik krijg weer vanilleachtige tonen door, chocolade ook. Een lichtzoete fruitigheid van rijp fruit;  pruimen en appeltjes. De alcohol is duidelijk waarneembaar maar is niet storend, wel verwarmend. Licht rokerig kantje en een houten accentje van het vat. Neigt naar een stevige stout. Smaak blijft goed hangen met een subtiele nabitter. Eindigt eerder droog in de mond.

Etiket: Het Prearis Quadrupel etiket met het Prearis embleem en enkele aanpassingen; naam Grand Cru, flesnummer en een verwijzing dat dit een barrel aged bier is.

P1140521

ABV: 10%

Fles: 37,5cl Champagnefles met musselet

Alsof je een cognac zou aanlengen met bier. Een geslaagd experiment en een echte aanrader.

Het barrel agen van bier is niet altijd even evident. Het is niet de bedoeling dat 1 van de 2 elementen teveel overheerst(tenzij echt gewenst, zoals met geturfde whisky) en dat is hier zeker niet het geval. Het bier heeft nog altijd zijn kenmerken maar de Cognac heeft er een extra gelaagdheid aan gegeven die het bier mooi complimenteert. Sterk van deze brouwer!

Eentje om rustig van te genieten en die gerust nog een tijdje in de kelder kan blijven liggen, deze zal zeker nog evolueren.

Cheers

Kev – BelgianBeerGeek

3 gedachten over “Prearis Grand Cru Cognac Barrel Aged – Vliegende Paard Brouwers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s