Burocracy IPA – Brewfist

P1140366

Ja, ik zeg Italië en u denkt aan Barolo, Brunello, Chianti, Nero d’Avola, Campari, Martini en dies meer. Het heilig triootje pasta, tomaten en Italiaanse wijn zal wel nooit doorbroken worden maar er is ook een heel sterke artisanale bier scene actief in het land van het mannetje met het witte keppeltje.

Niets tegen Italiaanse wijn want ze hebben werkelijk voortreffelijke wijnen en dit van noord tot zuid. Echter als ik er op vakantie ben zit ik dan meestal te bakken in temperaturen van 30-35° en een rode(of zelfs een witte) wijn spreekt mij dan echt niet aan. Liever een frisse pils of speciaalbier omwille van het dorstlessende karakter. De stouts en porters laat ik dan ook even links liggen.

Wil je tot bij de kern van het Italiaanse kwaliteitsbier geraken moet je wel wat aan de oppervlakte krabben, het meeste wat je tegenkomt in de bars is eenheidsworst en dikwijls slecht getapt of bewaard. Dikwijls is het zelf niet van Italiaanse afkomst, ze zijn dan wel chauvinistisch wat betreft wijn en wielrennen maar bier?? Italianen zijn dan ook geen grote bierdrinkers, je vindt ze eerder met een wijntje of zelfs een grappa aan de toog van de plaatselijk bar. Het bier op tap is dan voor de Duitse toeristen….

Hier en daar vind je wel goed bier maar het is toch vooral gericht zoeken niettegenstaande de Italiaanse craft beer scene aan het boomen is.

Een kwalitatief hoogstaande Italiaanse brouwerij is bijvoorbeeld deze Brewfist uit Codogno, Lombardije. Deze kleine brouwerij heeft een mooi aanbod bieren en is ook redelijk vlot beschikbaar in België.

Deze brouwerij behoort samen met een Baladin, Birra del Borgo en Birrificio del Ducato tot de meer bekende Italiaanse artisanale brouwers.

Deze Burocracy(schrijffout?) is een IPA gehopt met Magnum, Amarillo, Cascade en Motueka hopbellen. Dit moet een stevige IPA opleveren denk je dan…

P1140370

Oog:  Een mooi dieprode amber kleur met een stevige mousse die goed aanhoudt. Een fijne pareling in het glas.

Neus: Een eerder fijn aroma, lichtjes moutig met flink wat caramel in de neus gecombineerd met een stevige dosis citrus. Fijn gehopt, de hop zit duidelijk in de neus maar is niet agressief en springt er niet uit.

P1140368

Mond: In de mond krijgen we een aangename fruitigheid van wit steenfruit met een caramel zoetigheid en een medium bitter. Weer niet te agressief met de hop maar wel aanwezig met een lichte harsige/zeperige smaak.  Einde is bitter, hangend tussen droog en zoet. Vlot drinkbaar. Goede carbonatie.

P1140367

Etiket: Kleurrijk etiket, springt in het oog dus goed voor in het rek van de bierwinkel. Heel beperkte info over het bier zelfs. Gelukkig kan je op de site meer info vinden over het bier

ABV: 6%

IBU: 52

EBC: 26

Fles: 33cl. Longneck

Een mooie IPA, een instap IPA zou ik zelfs zeggen. Hij blaast je niet omver met hoparoma’s maar ze zijn er wel degelijk. Tussen het overweldigende hopgeweld dat je tegenwoordig vindt zal hij misschien wat magertjes uitvallen maar daarom is hij niet minder lekker. Hun 2Late IPA vond ik echter veel beter  maar deze was dan ook veel geprononceerder in hoparoma en -smaken.

Salute

Kev – BelgianBeerGeek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s