White Label Sorachi Ace – Emelisse

2013-10-08 21.09.42

Wie nog altijd smalend doet over de Nederlandse biercultuur en denkt dat onze noorderburen niet ofwel enkel schrale pils kunnen brouwen moet dringend eens wat dieper gaan kijken, bij deze brouwer bijvoorbeeld.

Emelisse is een Nederlandse artisanale brouwerij uit de provincie Zeeland ontsprongen uit een hobbybrouwerijtje en nu uitgegroeid tot een brouwerij met een jaarvolume van rond de 2000 hectoliter. Kwaliteit staat hoog, samen met durf en drang tot experiment.

En als er u vaag een aroma van kokosnoot komt toegewaaid dan is het van dit bier;

Oog: Donker tot zwart met een dieprode bordeaux schijn tegen het licht, weinig tot geen zicthbare carbonatie. Een stevige en romige lichtbruine kraag met een goede kleverigheid aan het glas.

2013-10-08 21.10.22-1

Neus: Initiële neus geeft een heerlijke exotische en grassige hopgeur, duidelijk Sorachi Ace met tonen van citrus, citroengras en veel kokos vermengd met accenten van melkchocolade, gebrande mout en lichtjes wat boter. Een ware kakafonie aan geuren, lekker complex. De latere geur echter na enig walsen en doorwarmen is iets minder aangenaam, beetje plastic en kauwgumachtig.

2013-10-08 21.10.11

Mond: Het eerste wat ik proef is de duidelijke Sorachi hopsignatuur, fris en grassig met kokos. Deze smaak krijgt al snel versterking van koffie, zoete chocolade en wat drop samen met een stevige doch aangename bitter. Weinig carbonatie maar wel een fluwelen mondgevoel met een relatief droge afdronk en hoppige nasmaak met impressies van citrus en citroengras. Rijk smakend bier en vraagt redelijk wat aandacht van je smaakpapillen, zet je menig maal op een zijspoor.

Etiket: Emelisse maakt gebruik van een standaard template dat varieert in kleur en naam naar gelang het bier. Redelijk wat info over het bier; EBU, EBC; Plato,… Mooie sobere vormgeving.

ABV: 11%

2013-10-08 21.08.47

Complex bier door de brouwers omschreven als een RIS maar zou ook een BIPA kunnen zijn. Het is in ieder geval een stevig donker bier met een afgetekende hopsmaak. De basis is een stevige stout die door de single hopping met Sorachi Ace zijn uniek profiel meekrijgt. Grenzen, genres, benamingen…..het durft allemaal wel eens vervagen.

Deze White Label serie is steeds een experimenteel bier met beperkte oplage en eenmalig gebrouwen. In de serie kwamen ook al verschillende op hout gelagerde bieren uit die ook de moeite zouden zijn, dringend eens checken dus!

Cheers

Kev – BelgianBeerGeek

Lekker complex

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s