Kujo Imperial Coffee Stout – Flying Dog

P1140177

Flying Dog Brewery uit Frederick, Maryland-US bestaat reeds sinds 1990, eerst als brewpub maar kort nadien als volwaardige brouwerij en is een van de voorlopers in de craft beer scene van de VS.

Wat onmiddelijk opvalt bij deze bieren is hun uitgesproken design. Al hun etiketten zijn geïllustreerd door Ralph Steadman, een Britse cartoonist die veel samenwerkte met Hunther Thompson, de beruchte Amerikaanse Gonzo reporter,schrijver en kind aan huis bij de Flying Dog Brewery. Hun Gonzo Imperial Porter werd gebrouwen ter nagedachtenis van Hunter S.Thompson.

download

Mocht de naam u niets zeggen lees dan het boek of bekijk de werkelijk magistrale en absurde film ‘Fear and loathing in Las Vegas’ en krijg een glimp van de ‘madness in one’s mind’.

En dan nu, bier………

Oog: Schenkt een pekzwart bier in het glas, als motorolie, met een crèmekleurige mousse bovenop. De kraag lost op tot een schuimvliesje over het bier. Mooie kleverigheid tegen het glas.

P1140176

Neus: Een fijne niet overmatige neus met accenten van vanille, zoethout/drop en gebrande/geroosterde mout. Een lichte touch van zwarte chocolade vervolledigt het aroma. Fijne doch niet uitgesproken neus, had deze meer op de voorgrond verwacht. Koffie? Ja, maar ergens in de verte.

Smaak: Een zekere pittigheid door de aanwezige CO2. Veel drop in het smakenpallet en licht moutzoete smaak. Finish is eerder droog met een koffieaccent en matig bitter. Ondanks de naam is de koffie nergens echt heel uitgesproken.

P1140180

ABV: 8.9%

IBU: 40

Fles: 33cl. Longneck

Etiket: Kujo, kennen we van de thriller van Stephen King over een hond ‘straight from hell’. Leuk artwork door Ralph Steadman. Eerder beperkte info over het bier met vermelding dat er echte lokale koffie van Black Dog(vandaar de referentie naar Kujo) werd gebruikt in het brouwproces – hoewel dit echt niet op de voorgrond komt in de smaak. Op het Amerikaanse etiket staat er een kort tekstje dat echter ontbreekt op deze export uitgave.

P1140175Kujo-Coffee-Stout-12-oz-Body

Een lekkere koffie stout die zich gemakkelijk laat drinken, mooi evenwichtig. De koffie aroma’s zou ik eerder subtiel noemen, ik had deze meer op de voorgrond verwacht maar zeker de moeite om eens te proberen mocht u hem vinden. Dit is trouwens een van de weinige Amerikaanse brouwerijen waarvan je de bieren hier gemakkelijk kan vinden.

Kev – BelgianBeerGeek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s