Streekbierenweekend – Vrienden van het Bier

Affiche_SBW2013_sponsors

Afgelopen weekend(4-5-6/10) organiseerden de vrienden van het bier hun streekbierenweekend in café de koperen kraan te Nossegem.

Met een mooi gevarieerd aanbod van een 30-tal Belgische bieren konden ze menig bierliefhebber bekoren.

Stonden er onder meer op het menu:

  • Préaris blond en quadrupel van Vliegend Paard Brouwers(gebrouwen door Proefbrouwerij)
  • Vicaris Quinto van brouwerij Dillewyns
  • XXX Bitter van brouwerij De Rancke
  • Black in Japan van Brasserie de la Senne
  • Extase van brouwerij De dochter van de Korenaar
  • Vinkenier van brouwerij Eutropius
  • Oude Kriek van 3 Fonteinen
  • Den triest IPA
  • …..

P1140322P1140323

Beginnen deed ik met een XXX Bitter van brouwerij De Rancke. Redelijk uniek vermits dit bestemd is voor de Amerikaanse markt en meteen ook de reden dat ik op vrijdag afzakte naar het event en niet op zaterdag. Deze wou ik niet mislopen! Vond je de XX bitter van deze brouwer al te bitter dan begin je hier beter niet aan. Het bier heeft een mooie fruitige neus van citrus. De citrus zet zich voort in de smaak maar dit met een intense en beendroge bittersmaak die blijft hangen. Lekker!!

Mijn echtgenote genoot van een Lekske van huisbrouwerij De Vierkante Meter,een aangenaam tripel-stijl bier met een lichtzoete en kruidige smaak en een aangename medium bitter.

P1140324

Ik vervolgde met een Black in Japan van Brasserie de la Senne. Weer een bier dat ik met stip had aangeduid op mijn verlanglijstje. Het is een Black IPA en heeft een stevige volle smaak van hop(niet overheersend) en gebrande donkere mout. Romig van smaak, geroosterde toetsen en een goede bitterheid.

P1140327

De Vinkenier van Eutropius proefden we ook maar werd dan weer als lekker maar veel te suikerzoet ervaren.

P1140330

De Schuppenaas van Het Nest(brouwerij Anders) overtuigde mij dan weer volledig met zijn lichtjes naar Orval neigende geur en smaak. Dit bier wordt gebrouwen met toevoeging van Brettanomyces en had dan ook een complexere smaak dat zowel een fruitigheid, medium bitterheid als een zekere zurigheid combineerde. Topbier!

2013-10-04 23.02.21

Den Triest IPA van microbrouwerij Den Triest was op Amerikaanse leest gehopt, een exotische hoppige neus met een volfruitige smaak van pompelmoes,citroen en mango met een stevige doch fruitige nabitterheid. Heel lekker maar dan prefereer ik toch de Extase van De Dochter van de Korenaar die qua hopintensiteit nog een paar versnellingen hoger schakelt.

2013-10-05 01.36.14

Dat een mislukt brouwsel niet meteen moet worden weggekieperd bewees dan weer de Experimental Stout van brouwerij Sint Canarus. Een mislukt wortbrouwsel werd toch voortgezet tot het eindproduct en resulteerde in deze heerlijke stout. Een volle geroosterd moutsmaak, intens en zoet met tonen van koffie en zwarte bittere chocolade. Zeker op de markt brengen is mijn boodschap aan de brouwer en verder mee experimenteren!

P1140336

Ook een Achel Extra Blond passeerde de revue, een bier dat normaal niet buiten de kloostermuren beschikbaar is. Deze was zoals de meeste Achel bieren zacht en aromatisch.

P1140339

Onze tafelgenote koos voor een Geuze Chapeau van De Troch die lekker zurig was en de nodige Geuze ‘funk’ had maar iets te plat was naar mijn zin. De daarop volgende Red Bocq van Brasserie du Bocq werd echter volledig afgekeurd en geklasseerd als überzoete grenadine.

Bij dit alles bleef je niet op je honger zitten. Een bord met artisanale bierpaté(gemaakt door de leerlingen van Hotelschool Elishout) of een ‘teloor’, een bord met Breydelham, artisanale kaas en fruit kon je verkrijgen om de door het bier opgewekte appetijt te stillen.

P1140334

Dit alles werd begeleid door de coverband De Wit&Koo die er een stevige lap op gaf en voor de nodige ambiance zorgde. Of kwam dat door de vele biertjes??

P1140333

Ik schafte mij nog een 75cl.fles Oak Aged Slaefke van De Verhuisbrouwerij aan voor een latere thuisdegustatie en kon alleen maar besluiten dat het een meer dan aangename manier was om een vrijdagavond door te brengen. De Vrienden van het bier zorgden voor een perfecte avond waar zowel de occasionele als meer doorgewinterde bierdrinker zijn gading kon vinden.

Tot volgend jaar!!

Cheers

Kev – BelgianBeerGeek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s