
Hier is al veel inkt aan verspild en menig verhitte toogdiscussie aan vooraf gegaan. Is er een verschil tussen dit bier en de ongrijpbare Westvleteren 12?
Ik ben geen expert, ik kan zelfs zeggen dat ik de Westvleteren 12 nog niet geproefd heb. De kans heeft zich zeker al voorgedaan maar ik wil er geen zotte prijzen voor betalen en binnen geraken bij de paterkes voor een bestelling is ook geen evidentie. Ooit zal het wel eens lukken maar er zijn meer dan genoeg andere goede bieren die dit gemis opvangen. Zoals deze dus.
En uit goede bron kan ik u zeggen dat beide bieren bijna identiek zijn op de gebruikte gistsoort na. Verschillen zijn subtiel maar wel waarneembaar.
Soit, nu bier;
Oog: Donkerbruin in het glas, lichtbruine/rode schijn tegen het licht. Sterk opbouwende en heel levendige ivoorkleurige kraag, verdwijnt snel tot enkele schuimeilandjes
Neus: Zoetig, licht vineus, fruitige toetsen van pruimen en ander klein fruit. Kandijsuiker.
Mond: Kandijsuiker, caramel en zoete smaken van rozijnen en gedroogd fruit met een lichte fruitigheid ertussen.Nasmaak is pittig en licht gebrand bitter. Er zit een zekere ziltheid in het bier als je er op let wat het geheel complex maakt. Alcohol haalt nergens de bovenhand – is mooi verweven. Een fijne prikkel op de tong.
Etiket: Afbeelding van een pater met een belerend vingertje? Geen pater zal mij zeggen wat te drinken en hoeveel 😉 De Afbeelding beeldt trouwens een edelman uit.Oorspronkelijk was het wel een pater maar om marketing en export redenen paste men de afbeelding ietwat aan. Scheiding van kerk en bier! Beknopte ingredientenlijst weeral. Symbool van de Belgische hop dus enkel Belgische hop werd aan dit bier toegevoegd.
ABV: 10%
De hype rond de Westvleteren straalt zeker af op dit bier. Het is absoluut geen slecht bier, het heeft een rijke volle smaak, redelijk complex maar het aura dat er rond hangt is misschien ietwat overdreven. Ik vind hun Sint-Bernardus tripel en Watou tripel zelfs veel lekkerder. Maar ja, les gouts et les couleurs……
Dit bier leent zicht trouwens perfect voor een stoofpotje à la Vlaamse karbonaden enzo.
Weetje: Deze brouwerij maakte vroeger in opdracht van de paterkes de Westvleteren12. Nadat de paterkes het brouwen terug in handen namen(omwille van het trappist keurmerk) bleef brouwerij Sint Bernardus dit bier verder brouwen volgend het gekende recept. De paterkes echter veranderden van gistsoort/stam en gebruiken er een van Westmalle. Dus is deze eigenlijk de originele Westvleteren??
Cheers
Kev – BelgianBeerGeek