Brew N°8 Sauternes – Hof ten Dormaal

Afkomst: België maar eigenlijk voor de Amerikaanse markt bestemd

Brouwerij Hof ten Dormaal, gelegen te Tildonk, is een project van de familie Janssens en heeft een duidelijk profiel. De brouwerij haalt al haar ingredënten uit de productie van hun eigen boerderij en dit op een duurzame en biologische manier.

Ze hebben verschillende bieren in aanbod waarvan hun witloofbier misschien wel het opmerkelijkst is.

Deze Brew N°8 onstond door een samenwerkingsverband met een Amerikaanse invoerder van Belgische bieren en kadert in een project waar het Dormaal bier op verschillende types vaten wordt gerijpt zoals daar zijn; Sherry, Gin/Jenever, Armagnac, Madeira, Cognac, Port, Ardberg Whiskey. Brew N°8 is dus gerijpt op Sauternes vaten. Dit alles in beperkte oplage, van de Sauternes waren er maar een 2450-tal flessen.

P1130617

Oog: Heel mooie kleur, een felle oranje gloed in het glas. Troebel maar stralend. Enorme schuimopbouw wat resulteerde in een ferme kraag in een eierschaal witte kleur. Fijne pareling in het glas en fijne belletjes in de kraag. Kraag is heel stabiel. Heeft nogal een ‘explosief’ karakter. De kurk plofte er reeds uit bij het afnemen van de muselet, had de kurk nauwelijks aangeraakt. Resultaat : een ferme gusher en de kurk bevindt zich ergens ‘in orbit’ rond de aarde.

P1130616

Neus: Ik merk een gistgeur, biscuitachtig. Kenmerken van fruit, appel en wit steenfruit . De geur deed me wat denken aan een lambiek bier, de vineuze kenmerken van de Sauternes wijnvaten zijn toch herkenbaar.

P1130618

Smaak: Fijne smaak met een lichtzure toets en een klein zoetje. Redelijk prikkelend in de mond. Wit steenfruit en frisse rode appel. Houterig accentje en redelijk droge afdronk.

Etiket: Info over het project en de brouwerij. Basic maar duidelijk. Gericht op de overzeese markt.

ABV: 12%

Voor mij is dit experiment duidelijk geslaagd. Dit is een heel lekker bier en kan goed dienen als aperitief of in combinatie met een kaasschotel.

Cheers

Kev – BelgianBeerGeek

P1130615

2 gedachten over “Brew N°8 Sauternes – Hof ten Dormaal

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s