Duvel Tripel Hop 2013 – Moortgat

Duvel klinkt iedereen welbekend in de oren, Duvel Tripel Hop ondertussen ook.

P1110418

Initieel eenmalig gebrouwen in 2007 maar door zijn succes en een weddingschap tussen de marketing manager van Duvel en de  bierliefhebbers van de ‘Lambiekstoempers’ opnieuw uitgebracht in 2010. Sinds 2012 komt er in principe op geregelde tijd(jaarlijks?) een nieuwe variant op de markt en daar ben ik niet rouwig om. De gewone Duvel mag ik al rekenen tot een van mijn favorieten, de tripel hop versies kan ik ook best smaken.

Versie 2012 was met Amerikaanse Citra hop wat voor een scherp citrus aroma/smaak  zorgde. Versie 2013 kent naast de klassieke Styrian Golding en Saaz-Saaz als extra hop de Sorachi Ace. Een van oorsprong Japanse hop ontwikkeld door de Sapporo Breweries en die nu terug een heropleving kent. Deze wordt door middel van ‘dryhopping’ toegevoegd waardoor zijn kenmerken aroma’s/smaken prominent aanwezig blijven.

P1110417

Oog:  Typische Duvel kenmerken. Stevig parelend, levendig bier. Schuim is iets losser, onsamenhangender dan de klassieke Duvel. Meer grote bellen en verdwijnt ook sneller.

Neus: Heel exotische neus met kenmerken van mango, grassen en licht munt. Heel harsig, zeepachtig. En als u zegt ‘kattenpis’ dan zeg ik….’ja, dat heb ik er ook al in geroken…..’ maar dat ligt meer aan de staat van het glas en sommige combinaties met wasmiddel denk ik en dit was gelukkig eenmalig! Het parfum is in ieder geval redelijk overweldigend.

Mond: Fris en weer de exotische kenmerken, fruitig en grassig/harsachtig in de mond. Bitter is nog prominenter aanwezig dan de klassieke Duvel maar dat vind ik best lekker. Zeker volmondig en laat zich vlot drinken ondanks zijn ‘hoge’ alcoholgehalte van 9.5% . Oppassen dus 😉  Aangename blijvende florale bitterheid in de mond. Een mooie eetlust opwekker of aperitief.

Etiket: Het alom gekende Duvel Etiket met toevoeging van een hopgroene band en enkele hopbellen en de vermelding 2013. Herkenbaar een Duvel met een ‘extra’.

P1110419

Voor mij een winner. Ik had de Sorachi Ace hop al kunnen proeven in de Xtrem Hop bieren uitgebracht door Delhaize en apprecieerde daar ook zijn uitgesproken florale bitterheid en exotische aroma. Nog van dat AUB!!

Cheers,

Kev – BelgianBeerGeek

2 gedachten over “Duvel Tripel Hop 2013 – Moortgat

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s